Δείτε τα έτοιμα μαθήματα της πλατφόρμας 2Grow

Η Εγχείρηση Πέτυχε: Ο Ασθενής Απεβίωσε

Η Εγχείρηση Πέτυχε: Ο Ασθενής Απεβίωσε

Όταν οι εκπαιδεύσεις είναι τέλειες… αλλά κανείς δεν έμαθε τίποτα!

Αν δουλεύεις στο Learning & Development, ξέρεις πολύ καλά το συναίσθημα: η εκπαίδευση οργανώθηκε άψογα, οι συμμετέχοντες ήρθαν (ή τουλάχιστον εμφανίστηκαν στο Zoom με την κάμερα κλειστή), τα slides ήταν σούπερ, ο εισηγητής ενθουσιώδης, το catering τίμιο. Όλα πήγαν τέλεια.

Μόνο που… τρεις μήνες μετά, κανείς δεν θυμάται τίποτα από την εκπαίδευση…εκτός από τα κουτσομπολιά που άκουσε εκείνη την ημέρα!

▪️ Ο Μπάμπης από το Finance συνεχίζει να γράφει κωδικούς πρόσβασης σε post-it και να τα κολλάει στο πληκτρολόγιο.
▪️ Ο Δημήτρης “first time Manager” (εδώ και 14 μήνες!) εξακολουθεί να αισθάνεται και να φέρεται σαν φιλαράκι με την ομάδα και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά.
▪️ Ο Κώστας από τις πωλήσεις δεν έχει εφαρμόσει ούτε μία τεχνική που έμαθε στο σεμινάριο “Mastering the Art of Closing Deals”.

Τι συνέβη;

Ο Εγκέφαλος Δεν Είναι USB Stick (και η Μάθηση Δεν Είναι Copy-Paste)

Η νευροεπιστήμη λέει ότι η μάθηση δεν είναι θέμα απλής έκθεσης στην πληροφορία. Το ότι κάποιος “παρακολούθησε” ένα σεμινάριο δεν σημαίνει ότι απορρόφησε κάτι χρήσιμο.

Ο εγκέφαλος θέλει συγκεκριμένα πράγματα για να δουλέψει:
Να καταλάβει γιατί να νοιαστεί. Αν δεν βλέπει “τι μου προσφέρει αυτό;”, απλά κάνει sleep mode. (aka “Και τι με νοιάζει εμένα;”)
Να κάνει και κάτι, όχι μόνο να ακούει. Αν απλά ακούς, ο εγκέφαλος πάει για καφέ. Αν κάνεις πράγματα, λέει “Οπα, δουλεύουμε; Ωραία, μαθαίνουμε!”
Να το ξαναδεί, να το ξανακάνει. Χωρίς επανάληψη και εξάσκηση, η γνώση φεύγει πιο γρήγορα κι από πίτσα στο lunch break. (Και δεν αφήνει ούτε ψίχουλο!)

Αν δεν τα έχει αυτά, η εκπαίδευση είναι απλά… ψυχαγωγία με λίγο corporate flavor.

Συμπτώματα Εκπαίδευσης που “Πέτυχε” Χωρίς Αποτέλεσμα

📌 Η φράση “Ήταν πολύ ενδιαφέρον” ειπώθηκε τουλάχιστον τριάντα φορές …αλλά κανείς δεν θυμάται τι ήταν αυτό το ενδιαφέρον.

📌 Όλοι έφυγαν με σημειώσεις-έργα τέχνης και ένα κορνιζαρισμένο certificate  – Το LinkedIn πήρε φωτιά, αλλά στη δουλειά συνέχιζαν να κάνουν copy-paste με το mouse. Είναι σαν να πήγες στον διατροφολόγο, πήρες το πρόγραμμα, το πόσταρες στο Insta και μετά… παρήγγειλες διπλό σουβλάκι με απ’ όλα!

📌 Η διοίκηση ενθουσιάστηκε! “Μπράβο, κάτι κάνουμε με την εκπαίδευση!” Ναι… όπως και οι γονείς που βλέπουν το παιδί μπροστά στο laptop και νομίζουν ότι φτιάχνει εφαρμογές, ενώ αυτό παίζει Fortnite, Roblox ή κάνει TikTok challenge με φίλτρο “ποιος Ελύτης είσαι”.

📌 Η πλατφόρμα είχε gamification – μαζεύαμε πόντους σαν Pokemon! Μόνο που τελικά μάθαμε να κυνηγάμε badges, όχι δεξιότητες.

📌 Η εκπαίδευση ήταν τόσο ωραία που θα μπορούσε να γίνει TED Talk – Μόνο που οι άνθρωποι δεν ήρθαν να εμπνευστούν, ήρθαν να μάθουν κάτι πρακτικό και να το εφαρμόσουν στην εργασία τους (τσεκάρετε τους εκπαιδευτικούς στόχους…ναι, αυτούς που δεν θεωρήσατε σημαντικό να θέσετε από την αρχή)

Πώς να Μην Έχεις “Επιτυχημένες” αλλά Άχρηστες Εκπαιδεύσεις

1 Κάνε την Εκπαίδευση “Σημαντική” (Relevance is King)

Ο εγκέφαλος μας είναι τεμπέλης. Αν κάτι δεν το θεωρεί σημαντικό για την καθημερινότητά του, το αγνοεί. Πριν σχεδιάσεις ένα training, αναρωτήσου : “Θα το χρησιμοποιήσει αύριο στη δουλειά του;” Αν η απάντηση είναι “ίσως κάποτε”, ξανασκέψου το.

2 Βάλε τους Συμμετέχοντες να Κάνουν, Όχι μόνο να Ακούν 

Ο εγκέφαλος θυμάται το 10% από αυτά που ακούει, αλλά το 90% από αυτά που κάνει. Αν η εκπαίδευση μοιάζει με διάλεξη πανεπιστημίου, κανείς δεν θα θυμάται τίποτα μετά από μια εβδομάδα.

3 Βρες τρόπους για Επανάληψη και Εφαρμογή στη Δουλειά

Χωρίς follow-up, οι περισσότεροι ξεχνάνε το 90% όσων έμαθαν σε μία εκπαίδευση μέσα σε ένα μήνα. Δώσε microlearning, coaching, πρακτικές ασκήσεις και υπενθυμίσεις – ιδανικά ακολούθησε ένα Nano Learning Plan. Αν η μάθηση δεν συνεχίζεται μετά το training, τότε… ήταν απλώς ένα event.

4 Σκέψου τρόπους για Επιβράβευση και Αλληλεπίδραση

Ο εγκέφαλος μαθαίνει καλύτερα όταν υπάρχει θετική ενίσχυση. Κάνε τη μάθηση ελκυστική, βάλε gamification, δώσε ανταμοιβές. Αν το LMS μοιάζει με βαρετό αρχείο, κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει.

Τελικό Συμπέρασμα

Η εκπαίδευση δεν είναι θέμα παράδοσης υλικού – είναι θέμα αλλαγής συμπεριφοράς. Αν το learning experience δεν οδηγεί σε πρακτική εφαρμογή, τότε απλά δημιουργούμε ωραίες στιγμές χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που κάποιος πει: “Η εκπαίδευση πήγε τέλεια!”
κάνε την ερώτηση-νίντζα:
“Τέλεια! Και πού το βλέπουμε αυτό στην καθημερινή δουλειά;”

Αν πέσει παγωμάρα, ακούσεις τζιτζίκια ή αλλάξει θέμα συζήτησης…τότε συνέβη το εξής υπέροχο:
Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε!
(Και τώρα ποστάρει το πιστοποιητικό του στο LinkedIn, με hashtag #LifelongLearning)

Κατεβάστε Δωρεάν τον Οδηγό eLearning

Πρακτικός οδηγός για την δημιουργία οικονομικού εκπαιδευτικού πλάνου eLearning για την επιχείρηση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι θα μάθετε:

► Πώς διερευνώ τις ανάγκες της επιχείρησης
► Πώς αξιολογώ αξία/όφελος
► Πώς αξιολογώ τους εκπαιδευόμενους
► Πώς δημιουργώ learning paths
► Πώς επιλέγω content και μέθοδο
► Πώς το επικοινωνώ στους εργαζόμενους και στην εταιρεία
► Πώς επιλέγω Πλατφόρμα eLearning

Οδηγός eLearning - Solutions 2Grow
Μοιραστείτε το…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.