Δείτε τα έτοιμα μαθήματα της πλατφόρμας 2Grow

Τι Θυμάσαι από την Τελευταία Εκπαίδευση;… Τον Καφέ!

  • Home
  • Blog
  • Learning ideas
  • Τι Θυμάσαι από την Τελευταία Εκπαίδευση;… Τον Καφέ!
Τι Θυμάσαι από την Τελευταία Εκπαίδευση;... Τον Καφέ! - Solutions 2Grow

Πώς Μαθαίνει ο Εγκέφαλος και Γιατί Ξεχνάμε τα Περισσότερα από Όσα Μαθαίνουμε;

Έχετε πάει ποτέ σε μια εκπαίδευση και, μία εβδομάδα μετά, θυμάστε μόνο τον καλό καφέ που είχε το διάλειμμα; Δεν φταίτε εσείς. Φταίει ο τρόπος που σχεδιάζονται οι περισσότερες εκπαιδεύσεις!

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι ένας σκληρός δίσκος όπου αποθηκεύονται πληροφορίες με ένα απλό “save”. Είναι ένα υπέροχο, αλλά απρόβλεπτο, βιολογικό σύστημα που έχει τις δικές του προτιμήσεις για το τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει στα σκουπίδια της λήθης.

Ας δούμε πώς μαθαίνει πραγματικά ο εγκέφαλος και τι πρέπει να αλλάξει στις εταιρικές εκπαιδεύσεις για να μην καταλήγουν στη λίστα “περασμένα, ξεχασμένα”.

1 Η “Κατάρα” της Εύκολης Πληροφορίας

Αν ο Σωκράτης ζούσε σήμερα θα μας έλεγε “Η γνώση γίνεται δική σου όταν κι εσύ βοηθάς τη γέννηση της”. Η μαιευτική του βασιζόταν στο να γεννάς τη γνώση μέσα σου, μέσω ερωτήσεων. Ο εγκέφαλος είναι δημιουργικός από τη φύση του και δεν του αρέσουν οι “pret-à-porter” λύσεις.

Τι να κάνετε: Δημιουργήστε “γνωστική δυσκολία”. Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις, προκλήσεις και πρακτικές ασκήσεις που κάνουν το μυαλό να δουλέψει. Ο εγκέφαλος λατρεύει την προσπάθεια όταν αυτή οδηγεί σε χρήσιμη γνώση.

2 Η Μνήμη Είναι Σαν τον Μυ – Θέλει Επανάληψη

Η διάσημη “Καμπύλη της Λήθης” του Ebbinghaus λέει ότι το 70% των πληροφοριών χάνεται μέσα σε 24 ώρες αν δεν επαναληφθεί. Αν λοιπόν κάνετε μία εκπαίδευση και δεν ξαναμιλήσετε ποτέ για αυτήν, η επένδυσή σας πάει χαμένη.

Τι να κάνετε: Εφαρμόστε το “spaced repetition” – επαναλάβετε το υλικό σε τακτά διαστήματα μέσα από quizzes, microlearning, gamification και φυσικά Nano Learning Plans για να ενισχύσετε τη μνήμη.

3 Συναισθήματα: Το Απόλυτο “Super Glue” για τη Μνήμη

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί θυμάστε ακόμα εκείνο το τραγούδι που παίζατε σε repeat στα 16 σας, αλλά όχι τι φάγατε την περασμένη Τρίτη; Τα συναισθήματα κάνουν την πληροφορία αξέχαστη.

Τι να κάνετε: Προσθέστε storytelling, χιούμορ και πραγματικές ιστορίες στην εκπαίδευση. Μια βαρετή παρουσίαση με στατιστικά δε θα μείνει. Μια αστεία ιστορία για το πώς κάποιος απέτυχε πριν μάθει το σωστό, όμως, ναι!

4 Κίνηση = Καλύτερη Μάθηση

Ο εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος για καθιστική ζωή. Αν το σώμα μένει ακίνητο, ο εγκέφαλος μπαίνει σε “sleep mode”. Αυτός είναι και ο λόγος που η “μετά το γεύμα” εκπαίδευση μοιάζει με ώρα χαλάρωσης πριν από μεσημεριανό υπνάκο.

Τι να κάνετε: Βάλτε κίνηση! Χρησιμοποιήστε role-playing, ασκήσεις που απαιτούν κίνηση, ακόμα και “walking meetings” όπου η μάθηση γίνεται εν κινήσει.

5 Κοινωνική Μάθηση: Όταν ο Διάλογος Νικάει τα Slide Decks

Ο εγκέφαλος είναι κοινωνικός και μαθαίνει καλύτερα μέσω αλληλεπίδρασης. Αν η εκπαίδευσή σας είναι απλά ένας ομιλητής που μονολογεί, οι συμμετέχοντες μάλλον ήδη σκέφτονται τι θα φάνε το βράδυ.

Τι να κάνετε: Προσθέστε συζητήσεις, ομαδικές εργασίες και peer learning. Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα αυτά που μοιράζονται με άλλους.

Συμπέρασμα: Κάντε τις Εκπαιδεύσεις “Αξέχαστες”

Αν θέλετε οι εκπαιδεύσεις του οργανισμού σας να έχουν αποτέλεσμα, μην αφήνετε τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων να βαριέται ή να πατά “delete” μόλις τελειώσει η συνεδρία.

▪️ Προκαλέστε τον, συνδέστε τη μάθηση με συναίσθημα…
▪️ Δώστε του χρόνο να αφομοιώσει και, κυρίως…
▪️ Κρατήστε τον σε εγρήγορση.
Έτσι, αντί να θυμούνται μόνο τον καφέ του διαλείμματος, θα θυμούνται και αυτά που έμαθαν!

Κατεβάστε Δωρεάν τον Οδηγό eLearning

Πρακτικός οδηγός για την δημιουργία οικονομικού εκπαιδευτικού πλάνου eLearning για την επιχείρηση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι θα μάθετε:

► Πώς διερευνώ τις ανάγκες της επιχείρησης
► Πώς αξιολογώ αξία/όφελος
► Πώς αξιολογώ τους εκπαιδευόμενους
► Πώς δημιουργώ learning paths
► Πώς επιλέγω content και μέθοδο
► Πώς το επικοινωνώ στους εργαζόμενους και στην εταιρεία
► Πώς επιλέγω Πλατφόρμα eLearning

Οδηγός eLearning - Solutions 2Grow
Μοιραστείτε το…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.